Bultjes en plekjes - Eerstelijnkliniek

WAT IS EEN BASAALCELCARCINOOM?

Het basaalcelcarcinoom wordt beschouwd als een vorm van huidkanker, maar onderscheidt zich van de andere vormen van huidkanker omdat het in vrijwel alle gevallen (bijna 100%) goed te genezen is. Dat komt omdat het basaalcelcarcinoom alleen lokaal ingroeit, heel langzaam groeit, en niet uitzaait (zich niet verder in het lichaam verspreid via bloedvaten en lymfbanen).

HOE ONTSTAAT EEN BASAALCELCARCINOOM EN BIJ WIE?

Het komt vooral voor op oudere leeftijd en er is een duidelijke relatie met blootstelling aan zonlicht. Het basaalcelcarcinoom heeft meestal de vorm van een huidkleurig bultje. Soms ziet het er wat glazig-glanzend uit en zijn er kleine bloedvaatjes op te zien. Ook zijn er varianten waarbij het vlak blijft, maar toch te herkennen valt aan kleurveranderingen, roodheid of schilfering. De diagnose kan met zekerheid worden gesteld door het afnemen onder lokale verdoving van een stukje huid voor microscopisch onderzoek (een biopt). Daarna zal uw arts een voorstel doen voor een van de vele behandelmogelijkheden.

BEHANDELING

Het basaalcelcarcinoom is goed te behandelen door het in zijn geheel te verwijderen. De Eerstelijnkliniek behandelt door het basaalcelcarcinoom chirurgisch weg te nemen of op andere manier te verwijderen, zoals bevriezen of het verbranden (elektrocoagulatie), met een kleine veiligheidszone daaromheen. Om opnieuw aangroeien te voorkomen.
Bultjes-en-plekjes