button Webshop
pay-off
Image 1 Image 2 Image 3 Image 4 Image 5 Image 6 Image 1 Image 2 Image 3 Image 4 Image 5 Image 6

Sterilisatie bij de man

WAT IS EEN STERILISATIE BIJ DE MAN?

Bij sterilisatie van de man (vasectomie) worden de zaadleiders onderbroken, zodat de spermacellen niet meer in de prostaat kunnen komen. De zaadlozing lijkt na de ingreep volkomen normaal, er zitten alleen geen zaadcellen meer in het sperma. Met het blote oog is dit verschil niet waarneembaar.

Het sperma van de man bestaat uit zaadvloeistof en spermacellen. Zaadvloeistof wordt gemaakt in de prostaat. Wanneer een man ejaculeert worden er vanuit de zaadballen via de zaadleiders spermacellen aan deze vloeistof toegevoegd.
Sterilisatie moet beschouwd worden als een definitieve vorm van anticonceptie.

BEHANDELMETHODE

De sterilisatie (vasectomie) is een poliklinische behandeling. U wordt plaatselijk verdoofd.
Eerst wordt de balzak met een injectie plaatselijk verdoofd. Vervolgens maakt de arts een kleine snee, van ongeveer één centimeter. De arts kan nu bij de zaadleider en maakt deze los. De zaadleider wordt doorgesneden en er wordt ongeveer één cm verwijderd.
De uiteinden worden met behulp van een oplosbare hechting afgebonden, zodat de zaadleider ondoorgankelijk wordt voor zaadcellen. Het wondje in de huid wordt gesloten met een niet-oplosbare hechting. Deze moet na 5-7 dagen verwijderd worden. Dezelfde procedure vindt plaats aan de andere zijde. De gehele ingreep duurt ongeveer 45 minuten.

NA DE INGREEP

  • Om een nabloeding te voorkomen, adviseren we u de rest van de dag rustig aan te doen en de dag na de ingreep niet te gaan werken. Als de verdoving is uitgewerkt, kan het gebied van de balzak en de liezen pijnlijk worden. Hiervoor kan een pijnstiller genomen worden (bijvoorbeeld paracetamol).
  • De meeste patiënten kunnen hun werk, afhankelijk van de werkzaamheden, enkele dagen na de ingreep hervatten. Gedurende ongeveer zeven tot tien dagen wordt fietsen, sporten, zwemmen of zwaar tillen afgeraden, evenals geslachtsgemeenschap.
  • Na drie maanden moet een spermamonster worden onderzocht in het laboratorium. Dit is essentieel om vast te stellen of u onvruchtbaar bent. Als er geen levende zaadcellen worden gevonden in het spermamonster is de sterilisatie geslaagd.

COMPLICATIES

  • Een geringe blauwe verkleuring van de balzak en/of basis van de penis komt vaak (20-25 procent) voor. Zelden treedt een nabloeding (vier procent) of wondinfectie (vijf procent) op.
  • Pijn na de ingreep komt vaak voor en gaat gepaard met een zeurend gevoel in de zaadballen of pijn tijdens het lopen. Meestal duurt dit slechts enkele dagen. Tevens kan na de ingreep een gevoel van stuwing optreden. Meestal een gevoel dat van tijdelijke aard is.
  • Een enkele keer treedt koorts op (boven de 38,5 C), of een sterke zwelling van de balzak, soms blijft het wondje bloeden. Dit zijn redenen om de behandelend arts direct te informeren.
  • Nadelige psychologische gevolgen van een vasectomie zijn zeldzaam.

Sterilisatie-

BELANGRIJK!

Ook al laat controle van het zaadmonster zien dat er geen zaadcellen meer aanwezig zijn, dan nog is hernieuwde vruchtbaarheid na langere tijd mogelijk. Dit komt bij ongeveer één per duizend patiënten voor.
Wie van beide partners zich laat steriliseren is een persoonlijke keuze. Het voordeel van vasectomie is dat het een relatief lichte ingreep betreft, die poliklinisch onder plaatselijke verdoving kan worden uitgevoerd.
Vasectomie geeft geen enkele bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen zoals gonorroe, syfilis of AIDS.
Vasectomie geeft geen grotere kans op zaadbalkanker of prostaatkanker.

VEILIGHEIDVEILIGHEID

Sterilisatie van de man, de vasectomie is een zeer veilige vorm van anticonceptie in vergelijking met het gebruik van condooms, het gebruik van orale anticonceptiva (de pil) of het spiraaltje.
U moet dus alleen kiezen voor een vasectomie als u er zeker van bent dat u geen kinderen meer wilt. Sterilisatie van de man, de vasectomie is een zeer veilige vorm van anticonceptie in vergelijking met het gebruik van condooms, het gebruik van orale anticonceptiva (de pil) of het spiraaltje.
U moet dus alleen kiezen voor een vasectomie als u er zeker van bent dat u geen kinderen meer wilt.

TARIEVEN

​De vasectomie wordt ten delen vergoed door de zorgverzekering.
Echter € 75,00 is voor eigen rekening en de andere kosten worden rechtstreeks bij uw zorgverzekering gedeclareerd.

Contact

T: 073 - 503 94 16


ManVrouw

Voor- en achternaam*

E-mail adres*

Telefoon

Onderwerp

Opmerking