Ouderdomsvlekken - Eerstelijnkliniek

WAT IS EEN OUDERDOMSVLEK?

Ouderdomsvlekken (Ientigo seinlis) komen veel voor. Deze (licht)bruine vlekjes ontstaan vanaf middelbare leeftijd, vooral op plekken die veel aan de zon zijn blootgesteld, zoals handruggen en het gezicht. Ze heten ook wel zonnevlekken (Ientigo solaris) of levervlekken. Ouderdomsvlekken zijn bijna altijd goedaardig. Behandeling gebeurt dan vooral vanuit esthetisch oogpunt. Soms wordt een ouderdomsvlek kwaadaardig en ontstaat huidkanker (lentigo maligna). Dan is behandeling noodzakelijk. De vlek is dan niet meer egaal van kleur, maar grillig gepigmenteerd (de huidtherapeut verwijst u, via uw huisarts, naar een dermatoloog).

Behandeling

 • Chemische peeling
  Een chemische peeling verwijdert de buitenste laag huidcellen. Dit stimuleert de celvernieuwingen zet pigmentcellen aan tot een gereguleerde pigmentaanmaak.
 • Camouflagetherapie
  Bij camouflagetherapie helpt een medische camouflagecrème de vlekken te verbergen. De crème is water- en veegvast en de kleur wordt afgestemd op uw eigen huidskleur. Het aanbrengen is een kunst op zich; de huidtherapeut adviseert hoe het kan.
 • Cryotherapie
  Bij een oppervlakkige hyperpigmentatie kan oppervlakkige cryotherapie de oplossing bieden. Door heel precieze bevriezing van de donkere vlek met stikstof, stoot de huid ter plaatse de bovenste huidlaag af in de vorm van een korstje.
 • Harmony XL Pro laser
  Pigmentvlekken waaronder ouderdomsvlekken, sproeten en zwangerschapsmasker behoren, worden met een zeer krachtige laser (gepulst licht) definitief verwijdert. Tijdens de pigment-behandeling blijven de omliggende weefsels en de huid onbeschadigd. Na behandeling kleurt de vlek eerst donkerder en wordt door het lichaam binnen twee á drie weken vanzelf opgeruimd. De gebruikte Harmony laser is absoluut veilig en heeft een FDA keurmerk.
 • eMatrix
  Bij hyperpigmentaties kan lasertherapie (eMatrix) de cellen met donkere pigmenten vernietigen. Dit kan oppervlakkig of dieper in de buitenste huidlaag.
 • ZO Medical
  De pigmentstoornissen kunnen ook behandeld worden met de producten van Dr. Zein OBAGI een groot voordeel hiervan is dat het thuis toegepast kan worden.

Veiligheid

De therapie uitgevoerd door ons intensief getrainde personeel brengt de veiligheid tot een maximaal niveau en de risico’s tot een minimaal niveau. Toch kan er altijd iets anders gebeuren dan verwacht want iedere huid reageert anders. De specialist die u gaat behandelen zal de mogelijke risico’s en complicaties met u bespreken en daar waar nog toelichten.

Meer informatie? Neem contact met ons op.